Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2022 21:52 - Всички действия в нашият и световният политически и икономически живот са елементи от антагонистичната борба за нов световен ред!
Автор: almus Категория: Политика   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Световната история може да се анализира и като последователност от личности и държави, които са се стремили към световно(регионално) господство.

В настоящият момент САЩ е хегемонът на планетата. Как се стигна до тази престижна и високоотговорна позиция?

Преди 5(пет) века в Америка имало само индианци(100% от населението), после се появили бели хора, установили ДЕМОКРАЦИЯ и сега индианците са останали ... малък % от населението! Земите на индианците били разпределени между Великобритания, Франция и Испания.

САЩ включва 50 щата, но на 4 юли 1776г., „Декларацията за Независимостʺ е била подписана от само ... 13 щата.

На следващата схема се вижда колко бързо се разширява новото формирование.
image

Разраства се неудържимо за сметка на Великобритания, Франция, Испания, Мексико, Канада, Русия, Кралство Хаваи ... (видно от схемата).

image

Страната се развива стремително. Натрупва сериозен икономически потенциал, но е трудно да го реализира  - светът вече е разпределен на зони на влияние. Печелившата стратегия е да се разпалват военни конфликти и да се печели от доставки на оръжие, техника, оборудване, храни ... 

Така, след двете Световни войни, след сключването на много договори „заем-наемʺ и прилагането на „плана Маршалʺ, САЩ придобиват контрол над икономиката и политиката на водещите Европейски държави. Юридически контролът е осигурен с включването им в пакта НАТО.

След Втората световна война, САЩ стават основен претендент за титлата „Световен хегемонʺ. Водят се войни(Виертнам, Корея, ... Ирак, Сирия ...), сменят се правителства с „розови революцииʺ и „арабска пролетʺ ... Мечтаната цел е Русия – огромна територия с мащабни залежи на природни ресурси.

Световното господство се налага с твърда ръка, безмилостно ... Във филма ʺСНАЙПЕРИСТʺ имаше култова, нагла фраза на СЕНАТОР от САЩ – ʺКазваме, че убиваме за демокрация и никой не смее да каже, че убиваме за петролʺ!!! ..

Световното господство се налага с моделиране на финансовата сфера и световната търговия, с овладяването на СМИ, ... МОК, ФИФА, УЕФА ...

Но, СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ показва, че няма вечни хегемони! Рано или късно империите се разпадат!

Първите, по-значими сигнали за предстоящото разпадане идват с Китайско-Руската декларация за многополюсният свят и формирането на нов международен ред от 23 април 1997г. Следват двустранни декларации с ЮАР, Монголия, Киргизия, Беларус , ... Като финал, на 23.03.2021г. Русия и Китай обявиха визията си за „СПРАВЕДЛИВ СВЕТОВЕН РЕД

Във нея се констатираВ мире происходят большие изменения. Велением времени стало стремление к миру, развитию и сотрудничеству. Необратимый характер приобретает тенденция многополярности мира, углубляется экономическая глобализация, ускоряются темпы научно-технического прогресса, интенсивно развивается глобальное и региональное сотрудничество. ... ʺ

САЩ, в лицето на президента Байдън официално обяви антагонистичното противоборство за нов световен ред едва тази година!!??

Антагонистичното противоборство не се афишираше, но атаките следваха една след друга – новичок, Навални, Грузия, Карабах, Беларус, Казахстан, санкции, санкции, ... санкции, ... решения на МОК, ФИФА, УЕФА  ... Последното известно действие бе Украйна – планирано нападение за 28.03.2022г. ... Русия започна превантивни действия 4 дни по-рано!

Хибридна война --- Информационна война --- Манипулации ---

В това, което преобладава в нашите СМИ, никой дори не подсказва, че всички действия в нашият и световният политически и икономически живот са елементи от антагонистичната борба за нов световен ред!!!

Потоците от информация са антагонистични! ... Залозите са огромни! Играчите блъфират ... манипулират ... Скоро истините ще станат ясни!!! ... Но, баба Ванга била казала, че след 2022г. светът ще стане по-добър!!!

 









Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almus
Категория: Политика
Прочетен: 53419
Постинги: 31
Коментари: 16
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930